Kazal

Events occur in real time

Events occur in real time
e?

Na most akkor. Jövőre kelleni fog egy új laptop, takarékoskodni pedig korán el kell kezdeni, főleg ezek mellett a több havi fizetést felemésztő számok mellett. Pro’s, con’s:

Mostani konfig:

Macbook Pro, 13”, 1280x800, Core 2 Duo 2.26 Ghz, 8G RAM, 60G SSD (SATA1 lol) + 640G HDD (SATA2 lol). Mid 2009.

Munkavégzéshez (rengeteg chrome tab egyszerre) használom, +vmware-ben windows néha. Valamint a fotóim feldolgozásához (egyszerre 4G kép Lightroom 4-ben). Emelett szól a zene (200G, de ez csökkenthető) és néha sorozatok, filmek jönnek, mennek. Tökéletes kombó a beépített SSD+HDD. 


Air
 13” (Mid 2012) 8G RAM:

 • +: szexi, legkönnyebb mind közül (1.35Kg), 1400x900-as felbontás előrelépés (bár nem nagy), 128G SSD önmagában előrelépés, gyakorlatilag azonban 512G kéne), SD kártya van, mégis vékony, 8G RAM
 • -: RAM nem bővíthető egyáltalán, SSD egyedi form factorral és modellenként változó csatlakozóval jön. külső vinyót kéne használni permanensen, ami elvisz egy USB slotot, másikat az egér, nincs hova dugni már a telefonok, time machine kábelét. nincs Ethernet, thunderbolthoz lehetne kötni - átalakító kell.
 • teljes költség: laptop+külső vinyó ház+
 • kérdés: a processzor elég lesz-e újabb 4 évre a fotókhoz? megéri-e külső vinyót használni az eddigi felhasználás fenntartásához? elég sok macera.

Macbook Pro 13” (Mid 2012)

 • +: azonnal bele tudom rakni a mostani SSD-t, kivenni a Superdrive-ot, beletenni a 640-es vinyót - ennyi volt a költözés. 
 • -: 1280-as kijelzője manapság telefonnak van, ne röhögtess bazmeg. A legnehezebb mind közül (2.06Kg), a vinyóját és a superdrive-ot dobhatom ki (adhatom el vaterán), amivel nem sokat érek, valljuk be. 
 • teljes költség: laptop mínusz a két adathordozó: 400 000 Ft.
 • kérdés: Mivel csak processzorban előrelépés, lehet, hogy ehelyett inkább új akksit kéne vennem a mostaniba (kb 35000 forint)?

Macbook Pro 13” (Retina)

 • +: Hatalmas felbontású kijelző, fasza, vékony ház (1.62Kg), alapból elég RAM-mal szerelik, előremutató készülék*
 • -: Nincs rajta mini-display port, úgyhogy vagy kell új HDMI kábel az irodai külső displayhez, vagy a Thunderbolt csatlakozóból kéne rögtön egy DVI és akkor már egy Ethernet is (ezek eBayről nyilván, és a VGA projektorokhoz való csatlakozásról még nem is beszéltünk). Kell hozzá külső vinyó, folyamatosan, mint a Macbook Air-hez, belül semmi sem bővíthető.      *ez a szókapcsolat egy havi nemzetgazdasági nettó átlagbérbe kerül
 • teljes költség: laptop+ebayről külső vinyó ház a 640-esnek+2 thunderbolt csatlakozó: 580 000 Ft.
 • kérdés: ha ennyi csatlakozót kéne hozzá venni, amik nem is biztos, hogy megérnek 4 évet, valamint orcátlanul drága, akkor minek jön ez egyáltalán szóba?
Tesztünk a Macbook Air-t hozta ki győztesnek. És nektek?
 1. kazal reblogged this from egzotikusbelfereg and added:
  na igen, és pénzben viszont ugyanannyi. ha lehetne 16G RAM-mal venni, akkor tök nyugodt lennék, csak az a fránya...
 2. ifthisthen reblogged this from hirbehozo and added:
  Thinkpad X1 Carbon
 3. jedege said: air!
 4. egzotikusbelfereg reblogged this from hirbehozo and added:
  nekem volt 13-as air, de eladtam és vettem egy 13-as pro-t, szóval én a macbook pro 13, nem retina változatra szavazok...
 5. s3s4m reblogged this from hirbehozo and added:
  A Thunderboltba dughatsz Mini Displayt, visszafelé kompatibilis.
 6. hirbehozo reblogged this from kazal and added:
  air.
 7. csajuhasz said: vegyél 300-ból egy asust ami odabassza az összeset ezek közül és telepíts arra almás oprendszert
 8. grofjardanhazy said: Nándi, sóhajts egy kurvanagyot, sirasd el a következő tavaszi wellnessezést az asszonnyal, és vedd meg azt az Air-t. Nekem is mid 2009-es MBP-m van, ugyanaz a konfig, mint neked, én is Air-t fogok venni. Nehéz, nehéz, de ez van.
More Information